Workshop WordPress website maken

 

Wat is WordPress precies?

Met WordPress kun je eenvoudig een eigen website maken. Hiervoor werd het veel gebruikt om Blogs te maken. Blogs is dagelijks bijhouden wat je gedaan hebt. Dit bestond al heel lang. Tegenwoordig wil iedereen wel een eigen website maken.

Dat was niet eenvoudig, U moest kennis hebben van de programmeer talen html of php, asp, cgi. Met WordPress is dit allemaal niet meer nodig. Het is content management, de content zijn kant en klaar en behoeft niets geprogrammeerd te worden.

WordPress is het meest gebruikte web content programma ter wereld. Hierdoor wordt het ook goed bijgehouden en zijn er heel veel templates beschikbaar.

Er is een gratis versie beschikbaar, alleen zijn daarin beperkte mogelijkheden voor eigen templates. De betaald versie is alleen beschikbaar als je een abonnement hebt op een service provider. B.v. Strato of een andere provider (hosting).

 

In de workshop werken wij met de gratis versie. De bedoeling is dat we u gaan uitleggen hoe u snel een website kunt maken en onderhouden. Het zijn geen lessen maar zelf proefondervindelijk en hulp een leuke website maken.

 

Het is natuurlijk ook leuk dat u dan weer uw bevindingen met ons uitwisselt.

 

We hopen dan ook dat we met deze workshop geïnteresseerden hebben gevonden die verder willen gaan in een clubmiddag of avond om WordPress verder te onderzoeken en uit te breiden.

 

Hans Groos

 

Verslag workshop WordPress 23 oktober 2018

 

Voor de 2e middag de workshop website maken met WordPress door Hessel. Hessel heeft al behoorlijk veel ervaring met WordPress zijn eigen website is hiermee gemaakt maar ook de website voor “Agenda-Zaanstreek”, die hij onderhoud.

 

Wij hebben met behulp van Hessel een website gemaakt met de gratis versie bij Wordpress.com

 

Het is heel leuk om online een site op te bouwen. Hiervoor zijn diverse templates (gratis) aanwezig.

 

Zelf had ik er voor gekozen om iets over mijn vakanties naar Scandinavië te maken. Het valt me op dat je heel snel een Blog gemaakt heb. De indeling van de website is wel wat moeilijker. Maar al doende leer je hoe het een ander werkt.

 

Voor de pauze leerden we hoe je artikelen maakt en die categoriseert. Soms loopt niet alles logisch maar met hulp komen we er uit.

 

Na de pauze was er tijd om de menu’s en de widget uit te leggen, er is echt heel veel mogelijk. Wil je nog meer mogelijkheden, dan is Wordpress.org de beste optie. Je bent dan wel afhankelijk van een Provider. B.v. Strato, die adverteert nu met 1 euro per maand.

Bij een provider staan ook meer templates en CSS beschikbaar, zodat je de website nog mooier kunt maken.

 

Zie onder wat er zoal gemaakt is op deze 2 middagen.

 

Deze workshop is voor een herhaling vatbaar, wellicht als er voldoende interesse is als clubmiddag.

 

Hans Groos