050115_bestandverwijderen_homeTip: bestanden van computer verwijderen

Ongemerkt verzamelt u veel bestanden op de Windows-computer. Tijd om op te ruimen. Maar hoe verwijdert u een bestand en is het bestand dan ook gelijk definitief verdwenen?

In de Windows Verkenner ziet u alle bestanden, mappen en locaties die op de computer staan. Hier kunt u deze bestanden en mappen openen, kopiŰren, verplaatsen Ún verwijderen. We laten zien hoe dit laatste werkt op een pc met Windows Vista, 7, 8.1 of 10.

Bestand verwijderen in Windows Vista en 7

Bestand verwijderen in Windows 8.1

Bestand verwijderen in Windows 10

Prullenbak legen
Weggegooide bestanden komen in de Prullenbak terecht. De bestanden zijn dus nog niet definitief weg. Om geen ruimte op de computer te verspillen, is het handig om de Prullenbak regelmatig te legen. Hierna zijn de bestanden geheel van de computer verwijderd en kunt u ze niet meer terughalen.

Leeg zo de Prullenbak:

De bestanden zijn nu definitief verwijderd. Althans: u kunt er niet meer bij op de normale manier. Voor experts en speciale programma's zijn verwijderde bestanden nog enige tijd terug te halen. Houd dus in gedachten dat deze manier niet voldoende is als u de computer weg wilt doen. Bestanden kunnen in sommige gevallen nog teruggehaald worden. Lees in het artikel 'Computer veilig wegdoen' hoe u de computer goed opschoont voordat u hem wegdoet.

Auteur: SeniorWeb

Gewijzigd: 24 juni 2016