De app Foto's in Windows 10

 

Windows 10, app Foto's

In Windows 10 zit standaard de gratis app Foto's. Niet alleen is uw fotoverzameling ermee te beheren. Ook een groot aantal fotobewerkingen zijn ermee uit te voeren. Zodat uw collectie er tiptop uitziet.

Niveau:        

Waardering:

4,7 (38 stemmen)

Artikel en cursus

In dit artikel laten we u alle facetten van de app Foto's in Windows 10 zien. In december 2016 lanceert SeniorWeb een nieuwe Online Cursus over de app Foto's. Deze cursus is gratis voor leden.

De app Foto’s starten

Start de app Foto's via Starten > Alle apps > Foto's. Gaat u de app veel gebruiken, maak dan in het Startmenu of op de Taakbalk een snelkoppeling naar de app.

Plaats de app op de volgende manier in het Startmenu: 

Plaats de app als volgt op de Taakbalk: 

Foto’s importeren vanaf een camera of usb-stick

Voordat u aan de slag kunt met uw foto's, moeten de afbeeldingen natuurlijk wel op de computer staan. Zet op de volgende manier foto's over van een camera of usb-stick:

Als alle foto's zijn overgezet krijgt u daarvan een melding in de rechterbenedenhoek.

Foto’s importeren uit een andere map

Staan er al foto's op de computer maar wilt u ze in de app Foto's zichtbaar maken? Doe dan dit:

De foto's uit de toegevoegde map zijn nu zichtbaar. Bevat de toegevoegde map zelf mappen waarin foto's staan, dan worden deze ook zichtbaar in de app Foto's.

Foto's automatisch uploaden

De app Foto's werkt goed samen met OneDrive, dat ook van Microsoft is. OneDrive is een onderdeel van Windows 10 maar is ook als losse app te installeren op Android-apparaten, de iPad en iPhone en op Mac-computers. Zet zo de foto's die op OneDrive staan, in de app Foto's:

Het kan enige tijd duren voor de foto's uit OneDrive zichtbaar zijn.

Verzameling, mappen en albums

Als u de app Foto's opent, verschijnt heel uw fotoverzameling in beeld. Standaard zijn de plaatjes geordend op datum. Wilt u snel naar een datum in het verleden? Bovenaan staan de recentste foto's met in blauw erboven de maand en het jaar waarin ze zijn gemaakt. Bijvoorbeeld 'Oktober 2016'. Klik daarop en alle foto's worden onzichtbaar. U ziet alleen nog in blauw maanden met jaartallen. Klik op zo'n periode en de foto's worden weer zichtbaar met de geselecteerde periode in beeld. 

Dus de verzameling is het startscherm van de app Foto's. Daarnaast kunt u in het verticale menu linksboven kiezen voor 'Albums' en 'Mappen'. Het verschil tussen die twee is heel eenvoudig: mappen dat zijn bestaande mappen op de computer die u bijvoorbeeld ook vindt in de Windows Verkenner. Albums maakt u zelf in de app Foto's en bestaan daarbuiten niet. Het is wel mogelijk om een album op te slaan in OneDrive (uploaden noemt Microsoft dat) waarna het ook een map wordt.

Een album maken

Bundel foto's van bijvoorbeeld een vakantie in een album. Dat werkt zo:

Opties voor een foto

Met de foto's in de app Foto's kunt u van alles doen. U kunt ze verbeteren, bewerken, draaien of bijvoorbeeld delen. Selecteer daarvoor een foto (door erop te klikken). In de horizontale balk bovenaan worden nu wat icoontjes zichtbaar: 

Foto bewerken: eenvoudige verbetering

Bent u niet helemaal tevreden over een foto? De afbeelding is nog te bewerken. Selecteer een foto (door erop te klikken) en klik op Bewerken App Foto's, bewerken. Links van de foto staat nu een soort van hoofdmenu, rechts van de foto de bijbehorende opties. 

Standaard is 'Eenvoudige verbeteringen' geselecteerd. De daarbij behorende opties zijn: 

Foto bewerken: licht

De volgende optie aan de linkerkant is 'Filters'. Aan de rechterkant verschijnen vijf variaties op uw foto. Klik erop om een voorbeeld te zien. De optie daaronder heet 'Licht'. De daarbij behorende opties zijn: 

Foto bewerken: kleur

De volgende optie heet 'Kleur'. De daarbij behorende opties zijn: 

Foto bewerken: effecten

De laatste optie heet 'Effecten'. De daarbij behorende opties zijn: 

Auteur: EvA

Gewijzigd: 13 oktober 2016