Telefoon gebruiken over de grens goedkoper

vrijdag 29 april 2016


Bellen, sms’en en internetten in het buitenland is vanaf 30 april goedkoper. Althans, in bijna alle landen van de Europese Unie.

 
Dat is de uitkomst van de Roamingverordening, een reeks afspraken tussen de landen van de EU, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. De afspraken gaan over roaming. Dat is het systeem waarbij de telefoon over de grens overschakelt naar een buitenlands netwerk. Voor gebruik van dat netwerk betaalt u extra. Die extra kosten worden lager vanaf 30 april. Half juni 2017 worden ze zelfs deels afgeschaft.

 

 


Maximumtarieven
In Nederland regelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze afspraken. Een topman vertelt wat er nu verandert: ‘Door de Roamingverordening zijn consumenten beter beschermd tegen onverwacht hoge kosten wanneer zij in een ander EU-land gebruikmaken van hun telefoon, smartphone of tablet. De maximumtarieven voor internetten per MB, bellen per minuut en sms’en liggen nu vast.'

 
Kosten
Als u de grens oversteekt, krijgt u sowieso altijd een sms waarin de exacte kosten in dat land staan. Bellen mag volgens de nieuwe regels binnen de EU maximaal 22,99 cent per minuut kosten. Gebeld worden maximaal 6,05 cent per minuut. Sms’en per bericht maximaal 7,26 cent en internetten per MB maximaal 24,2 cent.


Kosten opvragen
De ACM heeft een advies: vraag voor u naar een ander land gaat, op wat de kosten zijn als u daar belt, een sms verstuurt of krijgt of internet gebruikt. Zo weet u waar u aan toe bent. Soms is het aantrekkelijk om tijdelijk een voorziening te nemen voor bijvoorbeeld internetten over de grens. De providers hebben daar allerlei abonnementen voor.


Bron Seniorweb Nieuwsbrief