Opendag 28 januari 2018

 

Op 28 januari had de CVOO een open dag met als thema “automatisering in huis”.

Om 13:00 kwamen de eerste leden binnen. Alle laptops en de All-in-One-computer waren uitgestald op de tafels. De leden maakten hier gebruik van voor hun vragen en de antwoorden van de technici.

 

Op de beamer draaide een mooie compilatie van de op de Kerst open dag gemaakte foto’s. Deze was gemaakt met het nieuwe programma van Windows “Video Remix”.

 

We telden 49 aanwezigen en mochten ook 5 nieuwe leden verwelkomen.

Om 13:45 uur opende Hans de bijeenkomst officieel. Hij heette iedereen welkom en vertelde over alle activiteiten die er komende tijd zijn te verwachten. De cursussen, waaronder ook de nieuwe Windows 10 cursus, die 30 januari van start gaat met 4 lessen. De docenten zijn Kees de Groot en Theun Groenewoud. Maar ook de workshops, clubmiddagen, inloopmiddagen en de algemene ledenvergadering werden genoemd.

 

Na de introductie startte Jan de Zwart zijn presentatie over automatisering in het huis. Jan, die elektrotechnisch geschoold is, heeft zelf zijn huis geheel geautomatiseerd. Domotica heet dit tegenwoordig. Jan legde uit dat je verschillende niveaus van automatisering hebt:

Er zijn in de midden categorie nu al vele merken om je huis draadloos te automatiseren.

De draadloze uitwisseling tussen de diverse merken is ook nog niet goed geregeld, ieder merk heeft zijn eigen protocol.
Wel zijn er al aanvullende initiatieven die de verschillende systemen en protocollen aan elkaar koppelt.

 

Dit liet hij zien door 3 verschillende filmpjes, die ik bijsluit in de volgende links.

Film 1

Film 2

Film 3


Hij had ook een proefopstelling gemaakt met lampen die geschakeld worden, en die aan en uit gingen. Dit wordt bestuurd met de Siemens LOGO! PLC die hij ook in zijn huis gebruikt en volgens Jan is dit op de laptop in een grafische interface heel eenvoudig te doen (als je iets van relaisschakelingen maken weet). Het is op de laptop ook virtueel te testen of te monitoren. Het werkt na programmeren verder geheel zelfstandig zonder PC. Hij heeft het na afloop graag nog aan de liefhebbers uitgelegd.

 

Hierna was trekking van de loterij door Piet van Zwieten met veel prijzen en als hoofdprijs een Trädfri set van de Ikea (bedienunits, Zigbee bridge en verschillende lampen, een leuke set om mee te starten). Dit systeem maakt gebruik van een protocol wat al door meerdere merken gebruikt wordt. Jacob Buijs werd de gelukkige!

tradfri

 

Om 16:00 gingen we tevreden naar huis na een geslaagde open dag.

De volgende open dag is op 12 maart 2018

 

 

Foto’s open dag gemaakt door Theo van Gemert