Lezingen over diverse onderwerpen

Hier vind u de diverse lezingen over de verschillende onderwerpen aan CVOO zijn gegegeven.

17 maart 2024 lezing reizen met OV en Vliegtuig

Op 17 maart geeft Pim Vletter een lezing over reizen met OV en Vliegtuig. Pim legt U haarfijn met veel tips hoe U voordelig kunt reizen.

Zie link reizen met het OV

Zie link reizen met het Vliegtuig

Aanvang 14:00 uur in de Hofmanzaal

25 april 2023 lezing Vakantie en digitale middelen

Op deze middag heb ik een lezing gegeven over de vakantie en digitale middelen. In 2016 had ik dit onderwerp ook een keer gegeven. Sinds die tijd is er veel veranderd in de digitale wereld. Als je kijk naar de ontwikkelingen met de Smartphone en met name roaming van de telefoon, die is nu in Europa beschikbaar. In 2016 kon je alleen internetten met een gekocht simkaartje in het land van bestemming, of je was afhakelijk van wifi op de camping of hotel, meestal tegen hoge kosten. Nu vandaag de dag is het bijna overal gratis. Ook de de smartphone heeft bij de providers een hoge data bundel. Voordat je met vakantie gaat is het wel raadzaam om deze data te verhogen. In 2016 had ik een mifi adapter, daarin een simkaart van het betreffende land waarin ik verbleef. Nu kun je met je smartphone een hotspot aanmaken en hiermee je apparaten koppelen. Ook met je laptop is vrij eenvoudig een hotspot aan te maken.

Voor deze lezing heb ik een boekje gemaakt met allemaal handig links om de vakantie voor te bereiden, zie link

Ook mijn presentatie vind je via deze link


8 maart 2023 lezing Ai en ChatGPT

Een maand of twee geleden hadden Fedor uitgenodigd om ons wijzer te maken wat kunstmatige inteligentie is.  We hadden een ruime opkomst met 24 leden. Door de berichtgevingen hierover in de Media dachten we als we nu maar op tijd zijn en niet achter de feiten aanlopen. Op deze middag heeft hij ons laten zien wat er zoal mogelijk is met ChatGPT aangekocht door Microsoft.  Edge heeft Bing als zoekmachine en Google is de beste, maar met de nieuwe Bing is dit toch wel even veranderd en ik betwijfel of Google nog de beste is.  Voor de nieuwe Bing moet je je aanmelden net als ChatGPT en dat kan even duren. Bij mij duurde het 2 dagen. Hieronder laat ik er een stukje van zien.

De presentatie van deze middag vind je via deze link

202303008 Feder Alberts chtgpt1

Kunstmatige intelligentie  AI en ChatGPT

 

NewBing.png

ChatGPT en Ai kunstmatige intelligentie een mooie lezing met heel veel nuttige informatie werd gegeven door Fedor Alberts. We hadden voor deze middag 24 geinteresseerde leden in de Hofmanzaal.

Onderstaande uitleg heb ik gevraagd aan Chat GPT

chatgpt.png

Chat GPT is een AI-chatbot die automatisch gesprekken kan genereren. Het is gemaakt door Open AI voor online klantenservice1. Het is een vooraf getrainde chat, die gebruik maakt van (NLP) Natural Language Processing. De bron van zijn gegevens zijn leerboeken, websites en verschillende artikelen, die het gebruikt om zijn eigen taal te modelleren voor het reageren op menselijke interactie1.

Chat GPT is gebaseerd op een verbeterde versie van OpenAI’s GPT-3 die bekend staat als "GPT 3.5"2Het is verfijnd (een benadering van transfer learning) met behulp van zowel begeleid als versterkend leren23Chat GPT werd gelanceerd als een prototype op 30 november 2022 en kreeg snel aandacht voor zijn gedetailleerde en soms verrassend menselijke antwoorden24.

Wil je meer weten over hoe Chat GPT werkt of hoe je het kunt gebruiken?

 

 


Domotica  uitgeleg door Ton van der Ham

Maandagmiddag 7 februari 2022

 

 

Onze eerste live-bijeenkomst in de Hofmanzaal in 2022!

11 Leden hadden zich aangemeld en toonden hun QR-code en legitimatie. Ook had Hans Groos de zaalindeling heel ruim opgezet.

Ton van den Ham had een mooie power point presentatie meegenomen en veel materiaal. Daarnaast had hij mooie verhalen van zijn eigen ervaring. De aanwezigen genoten en gingen wijzer naar huis rond 16 uur.

Ton.jpg

Stukjes uit zijn betoog:

  • Een definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning.

Domotica houdt in dat sensoren instaan voor de bediening van actuatoren door tussenkomst van een processor of controller of computer. Domotica zijn de mogelijkheden van de industriële bedrijfsautomatisering toegepast op een woning.

Overal zijn toepassingen te bedenken! Keuken, kamer, badkamer, voor veiligheid, klimaatregeling, verlichting, efficiënt energieverbruik, telecommunicatie en informatie, mobiliteitsbewaking.

watgebruikik.jpg

  • Om de verschillende hardware- en softwareproducten met elkaar samen te laten werken is een communicatieprotocol Er zijn verschillende protocollen in gebruik met elk hun eigen voor- en nadelen. Hierbij valt te denken aan snelheid, stroomgebruik, open standaarden, et cetera. Hierdoor werken componenten van verschillende fabrikanten en soms zelfs van dezelfde fabrikant niet altijd goed met elkaar. Er zijn initiatieven die proberen de wildgroei aan domoticastandaarden tegen te gaan. Onderstaand een greep uit de veel gebruikte standaarden, zonder hiermee aan te geven dat deze beter of slechter zijn (iedere standaard heeft zijn eigen voor- en nadelen).
  • ZigBee (IKEA LIDL )
  • Z-Wave (FIBARO)
  • X10 (klik aan klik uit oud)
  • Wi-Fi (GOOGLE HOME KIT, ALEXA , APPLE HOMEKIT)

Voorbeelden voor systemen die de verschillende onderdelen aansturen zijn:

Voorbeelden voor systemen die de verschillende onderdelen aansturen zijn:

  • DOMOTICZ (Veel mogelijkheden als je van programmeren houd Raspberry PI)
  • HOMEY (Meeste protocollen aan boord)
  • SMART HUB (Nodig voor Zigbee apparaten LIDL/IKEA/AQARA)

Verslag door Wietske Nijland en Ton van den Ham


Lezing reizen met het Openbaar vervoer (OV) door Pim Vletter

Dinsdagmiddag 5 oktober 2021

Deze middag liet Pim ons zien hoe je op een voordelige manier met het OV door Europa kunt reizen.

Het eerste deel ging over reizen met de trein, met goede tips over het reizen in de eerste klas, dat dit niet veel duurder is dan de tweede klas.

Een groot voordeel is t.o.v. het vliegtuig dat je geen wachttijden en inchecktijden hebt. Ook mooi van de trein is dat je van Centrum naar Centrum gaat. Je bent meteen op de plaats van bestemming.

Het laaste gedeelte ging over het reizen met het vliegtuig. Alle 13 aanwezigen kregen een mooie documentatie mee over de geven tips.

Link pdf reizen met OV

Link pdf reizen met vliegtuig


Lezing etiketten maken met Word door Diny Vletter

Verslag lezing Etiketten maken en versieren door Wietske Nijland

Dinsdagmiddag 23 november 2021

etiketten.jpg

Met 12 geïnteresseerde leden was de Hofmanzaal goed gevuld.
Na een welkomstwoordje van Pim nam Diny het woord en loodste ons vijl loos door de materie met een prachtige presentatie.
Het etiketten van adresbestanden uit Excel maken heeft enige aandachtspunten om het proces soepel te laten verlopen. Die showde zij ons duidelijk. Enige leden probeerden simultaan mee te werken, maar al gauw verviel men in het opletten. De documentatie die Diny gemaakt heeft zal ons thuis goed begeleiden.

Na de adressen op de etiketten, was het printen van adressen op enveloppen al makkelijker.

Daarna showde ze ook nog het versieren van etiketten als sluitzegel.
Al met al was het een gezellige en nuttige middag, waarvoor we Diny graag bedankten.

Wietske Nijland

 

Link naar adres etiketten maken

Link naar adressen samenvoegen op envelop

Link naar afzenderetiketten met illustratie

Link naar website hiclipart

Link naar oefen excel bestand t.b.v. etiketten maken