Hardware informatie pagina

Desktop Computer

 

Een desktop computer is een computerkast, toetsenbord, muis en beeldscherm die op een vaste plaats in huis staat. Deze computers worden steeds minder gekocht. De vraag is meer naar een laptop, of tablet gegaan.

Wil je meer met foto en videobewerken doen dan is de desktop de beste oplossing.

 

desktop 640 400 640x400 

 


Laptop Tips

Een laptop is steeds meer in gebruik, lijkt de ideale vervanger van een Desktop te zijn. Je bent niet meer afhankelijk van een vast plek in huis. Een laptop neemt weinig ruimte in beslag.

Als de stooom onverwacht zou uitvallen, blijft de laptop nog werken door de batterij die daarin zit. Dus bij uitval geen gegevens verlies. Een laptop is ook mee te nemen met vakantie. Een laptop heeft een WIFI aansluiting voor draadloos te internetten. Maar een netwerkkabel kan ook aangesloten worden.

Voor een laptop heb je geen beeldscherm, toetsenbord of muis nodig. Ze zijn te koop in verschillende merken en formaten 15 inch/ 17 inch

Nadelen t.o.v. een desktop zijn een kleiner beeldscherm, kleinere opslag van de vaste schijf.

Voor video bewerken is de laptop minder geschikt. Daarvoor is beslist een gamers laptop nodig.

Tegenwoordig ontbreekt er ook vaak een interne DVD/CD speler deze zijn los aan te schaffen.

Let er ook op bij aanschaf dat er voldoende USB aansluitingen zijn, twee is echt tekort!

 

 laptop

 


Tablet Tips

Tablets zijn platte, rechthoekige computers; over het algemeen zijn moderne tablets minder dan 2 cm dik, terwijl de breedte en hoogte afhangen van de schermmaat en de breedte van de omlijsting rond het scherm. Meestal wordt een schermdiagonaal van 7 inch (18 cm) beschouwd als ondergrens voor tablets, al bestaat een tussencategorie producten (mini-tablets of phablets, een porte-manteau van de woorden phone en tablet) die in schermgrootte het midden houden tussen smartphones en tablets. De meeste tablets hebben een scherm dat niet groter is dan 12 inch (30 cm). Over het algemeen wegen tablets zo'n 300 tot 1500 gram.

tablet

De voorkant van een tabletcomputer wordt gedomineerd door het aanraakscherm. Dit scherm is een van de belangrijkste kenmerken van een tablet: in plaats van met een muistrackpad of trackpoint, zoals bij een traditionele pc gebruikelijk, bedient de gebruiker een tablet vooral met aanrakingen. Eerdere modellen tablets waren erop gemaakt om bediend te worden met een styluspennetje: elementen van de gebruiksomgeving waren relatief klein, en bovendien maakte men gebruik van een resistief aanraakscherm, dat reageert op druk. Tablets zijn geleidelijk geschikt gemaakt voor bediening met vingergebaren. Hiertoe is de gebruikersomgeving opgeschaald, zodat elementen zoals knoppen groot genoeg zijn om aan te raken. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van een capacitief aanraakscherm, dat al bij lichte aanraking reageert. Bij veel tablets wordt dan ook geen styluspen meer meegeleverd. Naast het scherm hebben tablets normaliter enkele fysieke knoppen die specifieke functies vervullen, zoals het in- en uitschakelen van het apparaat.

Bron Wikipedia

 


Smartphone Tips

Smartphones zijn te koop van verschillende merken. De prijzen zijn van hoog tot laag. Een goede smartphone hoeft echt geen 1000 euro te kosten.

Bij computer totaal is er een keuzehulp beschikbaar, deze heeft ook in de CVOO Nieuws van december 2020 gestaan. Zie deze link

Als u een Smartphone aanschaft let dan op de grootte van de batterij, smartphones zijn immers snel leeg door het vele gebruik, wifi en de hoge kwaliteit van het scherm.

2021 01 12 213333

64Gb intern geheugen wordt al wat krap. Komt b.v. door de hoge resolutie van de foto's die er mee gemaakt worden.De bestanden zorgen al snel dat 64 Gb tekort is. dus beter is. 6Gb voor het interngeheugen en een sd-kaart geven wat meer lucht. iPhones zijn net iets duurder dan Android smartphones.

Let er ook op dat 5G steeds meer gaat komen. 4G is nu nog voldoende, ook in het buitenland. Nederland loopt echt voorop.

 


Netwerk Tips

Uw computer is aangesloten op het netwerk van uw provider ( KPN, Ziggo of ander).

Daarvoor is er een router in uw woning geplaatst. Via die router maakt u verbinding met het netwerk. Dit kan zowel draadloos (WIFI) als bedraad zijn.

Om een WIFI verbinding te maken met u apperatuur heeft u een SSID en een daarbij behorend wachtwoord nodig. Als u die niet veranderd heeft, wat wel raadzaam is om deze aan te passen. vind u die op u router.

Opm: bedraad aansluiten van de computer aan de router heeft u geen wachtwoord nodig.

 

 netwerk

 


Rand apparatuur Tips

Randapparatuur is eigenlijk alles wat wel i.v.m. een computer gebracht kan worden. Ik verwijs even naar een Wikipedia artikel waar alle soorten randappartuur wordt beschreven.

Te denken val aan muis, webcam, toetsenbord, beeldscherm, scanner enz.

Randapparatuur (Engels; peripheral) is in de context van computers hardware die niet behoort tot de centrale rekeneenheid maar 'ernaast' gebruikt wordt om de computer geschikt te maken voor een bepaalde taak.

Een werkende computer hoeft in principe alleen maar te bestaan uit geheugen en een processor – dit is genoeg om aan het model van de turingmachine te voldoen. Omdat een dergelijke computer niet bepaald makkelijk te bedienen is, zijn de meeste computers uitgerust met andere hardware om de interactie met de gebruiker, of met andere apparatuur, makkelijker te maken. Deze apparaten worden samen randapparatuur genoemd. In de praktijk wordt de term vooral gebruikt voor die apparatuur die extern is ten opzichte van de systeemkast.

Onder de term 'randapparatuur' vallen onder meer:


Windows 10 en Windows 11

  • Windows 11 en de verschillen t.o.v. Windows 10.

Mijn computer is 29 juni 2021 al door een update op Windows 11 overgegaan. Dat ging via Windows Insiders Program.

In het begin is het wat wennen waar alle knopjes weer zitten. Tot nu toe ben ik tevreden over Windows 11. Ziet er allemaal wat mooier uit. Grootste wijziging zijn de tegeltjes, de taakbalk daarvan staan nu alle icoontjes middenin maar is ook weer links in te stellen

  • Is je computer geschikt voor Windows 11?

Dit hangt van een aantal voorwaarden af. Er moet een TPM chip aanwezig zijn. Heeft je computer een intel processor dan moet die van de 8 generatie of hoger zijn. Deze hebben ook de UEFI en secure boot instellingen

  •  Hoe kun je het controleren of je computer geschikt is?

Door tegelijk op de Windows toets en de R te drukken start het uitvoeren schermpje.

Typ daar de opdrachten in en kies voor OK.

Je krijgt hier een overzicht of je computer voldoet aan de eisen die gesteld worden voor Windows 11. Er is ook nog een controle programma beschikbaar bij Microsoft (link), maar ook in de laatste update is deze controle ingebouwd.

2021 12 03 164901

Hiervoor kun je kijken bij instellingen en Windows Update op je computer.

2021 12 03 120942

Windows toets + R

 2021 12 03 112311

  • TPM.msc
  • MSinfo32

 2021 12 03 113527

  • Heeft het zin om nieuw aan te schaffen?

Meestal gaat dit wel goed bij aangeschafte laptop of computer niet ouder dan 2 jaar. Let er op dat als je nieuw aanschaft dat de computer op laptop aan die eisen voldoet. Er wordt op het moment veel aangeboden met niet de juiste eisen.

Gezien de prijzen hoog zijn is het ook beter dat je nog even te wachten met de aankoop van nieuw.

  • Hoelang wordt Windows 10 nog ondersteunt?

Windows 10 wordt tot 2025 ondersteunt. 1 keer per jaar wordt er nog een grote update uitgevoerd. Kleine updates zoals virusscanner worden wel gewoon uitgevoerd.