Tips Index

Veel tips zijn beschikbaar op onderstaande logo's

        

iPad tips

1  

31

Tegelijk 30 fotoís met WhatsApp versturen

2   32

Abonnementen voor e-boek bij Bol

3   33

Etiketten maken van een adreslijst

4 Printertest voor elke printer 34

EU akkoord over roamingtarieven

5   35

Locatielijstjes in Google Maps

6   36

Muziek en video downloaden mag dat?

7   37

Speel alles moeiteloos af met VLC

8 Ongedaan maken met ctrl-z  38

Emoticons en Speciale tekens

9 Verschil tussen Update Upgrade 39

Opslag Android met sd-card

10 Google - Googlemaps offline 40

Tekenen in App Fotoís W10.

11 Hulp op afstand - Teamviewer 41

Windows 10 krijgt verbeterde privacy instelling

12 Windows - Herstelpunt maken (alle versies) 42

Tips voor Facebook

13 Backuppen  43

Eigen achtergrond thema Windows 10

14 Whatsapp - Nu ook tekstopmaak 44

Vaste schijf controle

15   45

 

16 Zet bestanden van oude cdís en dvdís over 46

Meldingen SmartPhone uitzetten

17   47

iPhone niet storen tijdens auto rijden

18 Google - Foto's opslaan in Google foto 48  WeTransfer bestanden versturen
19 Anoniem surfen 49  Foto van WhatsApp printen 
20   50  Privacyinstellingen na de update
21 Google - Surfgeschiedenis uitzetten 51  Snelle browser Mint voor Android
22 Toetsenbord schoonmaken 52  Een snellere pc 5 tips 
23 Google - Wandelroute plannen en doorsturen 53   Bankieren met de Rabobank
24 Wi-Fi op vakantie 54   Berichten van de overheid
25 Windows - Geen Bureaublad pictogrammen 55   Betrouwbare gezondheids info
26 Adobe Acrobat reader voor PDF bestanden 56   Inpakken maar met ZIP
27 Windows - App foto in Windows 10 57  Een nummer zoeken in Spotify 
28 USB stick gebruiken 58   Auteursrechten op internet
29 Office - Nieuwe bestanden toch in Office 2003 59   Instant Payment
30   60   Overheid lanceert site chemische stoffen
    61   Tekst kopieren en plakken

 

 

 

 

Terugroep aktie van Apple

Voor voedings-adapter van Apple zowel de i-phone als de ipad, is apple een terugroepaktie gestart. Hoe dit werkt kun je nalezen bij Computeridee.

Mijn adapter was ook verkeerd, ik heb via de app-store de omruilaktie ingang gezet.

 

Trage opstart Windows 10

Bij sommmig computers of laptops komt het voor dat die na de upgrade naar Windows 10, enorm lang bij de opstart in een zwart scherm blijven hangen.

De oorzaak zit hem mogelijk in de videokaart van het type AMD. Op internet is hiervoor de volgende oplossing gevonden. Hiervoor moet je het register in gaan om het een en ander aan te passen. Pas op met het register, maak altijd een backup hiervan voordat je wijzigingen aanbrengt.

De oplossing:

Stap 1: Windowstoets + R
Stap 2: Type regedit.exe
Stap 3: Ctrl + F
Stap 4: Type enableulps
Stap 5: Double click enableulps
Stap 6: Verander de waarde in 0
Reboot de pc

 

Printertest voor elke printer

Wellicht heeft u het allemaal wel een gehad, dat de printer niet mooi meer print. Schoonmaken van de koppen wil dan vaak wel helpen. Maar te veel schoonmaken van de koppen maakt de printkop ook weer smerig.

Om nu even snel te testen welke inktpatroon niet meer voldoende functioneert. Heb ik hiervoor een tesprint document gemaakt. Degene die vroeger typles hebben gehad, zullen het allemaal nog wel herrineren. Eindeloos oefenen op the the quick brown fox jumps over the lazy dog en dit dan blind oefenen. In de tekst zitten alle letters van het alfabet. Als je deze letters nu in HOOFDLETTERS in een document zet met de basis kleuren van de de inktpatronen, dan is dit meteen een mooie test of je printer nog goed functioneert.

Download dit printer bestandje in pdf en gelijk even testen

 

Tip: spam voorkomen

Tip spam

Zo'n tachtig procent van alle e-mails bestaat uit spam. De kans is dus groot dat u met spam te maken hebt. Hoe voorkomt u de ongewenste berichten?

Waardering:

4,4 (8 stemmen)

Niveau:        

Spam is de Engelse term voor 'ongewenste berichten'. Vaak bevatten de berichten reclame voor producten of een website. Spam kan via de mail binnenkomen, maar ook bijvoorbeeld via sms'jes. Klik nooit op een link in een e-mailbericht dat u niet vertrouwt. Want daarmee laat u de spammer zien dat uw e-mailadres ook daadwerkelijk door iemand wordt gebruikt. En dat leidt weer tot meer spam. Spam zelf is overigens onschadelijk voor de computer. Het spambericht kan wel een virus bevatten dat toeslaat op het moment dat u in het bericht klikt. Ook daarom is het dus belangrijk dat u dat nooit doet. 

Stuur geen mails door
U hebt ze vast weleens in uw postvak gehad: e-mailberichten met de boodschap 'Stuur dit door naar al je vrienden'. Stuurt u zo'n e-mailbericht door, dan helpt u spammers. Zij kunnen namelijk zien naar welke adressen de mail doorgestuurd is. De spammers zijn dan dus in het bezit van al die e-mailadressen. Het is dan ook belangrijk om geen e-mails door te sturen als er expliciet gevraagd wordt om dit te doen. Is een e-mailadres eenmaal in een spamnetwerk opgenomen, dan kan het zijn dat er dagelijks meerdere berichten met spam naar verzonden wordt.

Laat uw mailadres niet achter
Speciale robots zoeken automatisch internet af op zoek naar e-mailadressen die op een website of forum zijn achtergelaten door gebruikers. Het is daarom verstandig om op internet een tijdelijk e-mailadres te gebruiken. U kunt een tijdelijk e-mailadres aanmaken via www.isspamvrij.nl  U kunt ook een nieuw e-mailadres aanmaken dat u alleen gebruikt voor het achterlaten van gegevens op internet.

Gebruik een spamfilter
Veel providers bieden (gratis of betaald) een zogeheten spamfilter aan. De filter houdt foute mails tegen en laat alleen echte berichten door. Veel e-mailprogramma's, waaronder Gmail  en Windows Live Mail  hebben een eigen spamfilter. U hoeft dit niet in te stellen; de filter is standaard actief. 

Meer over spam
De Consuwijzer  geeft u negen tips om spam te voorkomen. En op Spamklacht.nl  kunt u een klacht indienen als u spam hebt ontvangen. 

Auteur: HL

Gewijzigd: 28 april 2015

Tip: Systeemvak aanpassen Windows 7

 

In het Systeemvak onder in uw beeldscherm staan naast het klokje de pictogrammen van actieve programma's. Wist u dat u zelf kunt bepalen wat er wel en niet te zien is in dit vak?

Waardering:


 

4,3 (40 stemmen)


 

Niveau:        

Onder in beeld op uw computer staat altijd de Taakbalk. Deze balk is altijd zichtbaar. Ook als u programma's open hebt staan. Aan de rechterkant van de Taakbalk vindt u het Systeemvak. Daarin staan een klokje en kleine pictogrammen. Deze pictogrammen tonen welke programma's op de achtergrond meedraaien, zoals een antivirus programma. Misschien ziet u links van het Systeemvak een wit pijltje naar boven? Als u daarop klikt, ziet u nog meer pictogrammen van actieve programma's .

U bepaalt zelf welke pictogrammen zichtbaar zijn in het Systeemvak, van welke programma's u via dit vak meldingen krijgt en welke pictogrammen niet zichtbaar zijn.

      Klik met de rechtermuisknop op een lege plek op de Taakbalk.

      Klik op Eigenschappen.

      Klik onder 'Systeemvak' op Aanpassen.

      Een venster opent waarin u kunt aangeven welke pictogrammen en meldingen in het Systeemvak worden weergegeven. Links in het venster staan de programma's.

      Klik achter een programma op het uitklapmenu. Kies de gewenste optie; 'Pictogram en meldingen weergeven', 'Pictogram en meldingen verbergen' of 'Alleen meldingen weergeven'.

      Doe dit vervolgens voor alle programma's en klik tot slot op OK.

Naast meldingspictogrammen is het ook mogelijk om een aantal standaard systeempictogrammen te verbergen.

      Klik met de rechtermuisknop op een lege plek op de Taakbalk.

      Klik op Eigenschappen.

      Klik onder 'Systeemvak' op Aanpassen.

      Klik links onder in het venster op Systeempictogrammen in- of uitschakelen.

      In het venster ziet u een overzicht van alle systeempictogrammen. Klik achter een pictogram op het uitklapmenu en klik op 'ingeschakeld' of 'uitgeschakeld'.

      Klik op OK.

      Sluit het venster door in de rechterbovenhoek op het kruisje te klikken.

Auteur: SeniorWeb

Gewijzigd: 17 september 2015

Systeemvak aanpassen Windows 10

 

 

Aankooptip: het geheugen van uw tablet

 

Overweegt u een tablet te kopen? Behalve het merk (Apple, Samsung of een ander merk) en het besturingssysteem (iOS, Android, Windows) is ook het geheugen van het apparaat belangrijk.

Waardering:


 

4,3 (12 stemmen)


 

Wie een nieuwe computer koopt, mag ervan uitgaan dat er veel geheugen beschikbaar is om apps, programma's, bestanden, video's en foto's op te slaan. Bij tablets is dat niet zo vanzelfsprekend. Tablets hebben een opslagcapaciteit van 16 GB tot 128 GB. Bij sommige modellen is dat uit te breiden met een losse geheugenkaart, maar bij de meeste tablets kan dat niet.

Genoeg geheugen
Bent u iemand die veel apps wil gebruiken, veel foto's maakt en bewaart, misschien digitaal tijdschriften of kranten leest? Dan hebt u best wat geheugen nodig. 16 GB kan dan te weinig zijn op termijn. Uiteraard is het mogelijk om apps en bestanden te verwijderen om geheugen vrij te maken. Of u gebruikt een clouddienst zoals OneDrive of Dropbox om bestanden op te slaan.

Houd bij de keuze voor een tablet het beschikbare geheugen dus in de gaten. Bij twijfel kunt u doorgaans beter voor een meer geheugen kiezen wanneer u een model zonder geheugenuitbreidingsmogelijkheid op het oog hebt.

Computerkiezer
Twijfelt u nog tussen een pc, laptop of tablet? De
Computerkiezer helpt u bij het maken van een keuze. U beantwoordt twaalf vragen en SeniorWeb adviseert u welk apparaat het best bij uw wensen past.

 

Uit de Nieuwsbrief van SeniorWeb

Tip: handeling ongedaan maken met sneltoets

 

Maak gebruik van de toetscombinatie Ctrl+Z om de laatste handeling terug te draaien op een Windows-pc.

Waardering:


 

4,7 (31 stemmen)


 

Niveau:        

Wie denkt dat alle letters op het toetsenbord gelijk zijn, komt bedrogen uit. Sommige letters krijgen superkrachten wanneer ze in een toetscombinatie worden gebruikt. Neem de letter Z, linksonder op het toetsenbord. Tezamen met zijn goede buur, de Ctrl-toets, krijgt de Z het vermogen om in diverse programma's en de Verkenner acties terug te draaien. Enkele voorbeelden van de mogelijkheden die het superduo Ctrl+Z biedt:

      Microsoft Word en Excel
Met Ctrl+Z maakt u de laatste handeling ongedaan. Probeer het maar eens uit. Typ een stuk tekst en gebruik daarna Ctrl+Z. En wat bijzonder is in Word en Excel: u kunt stapelen. Dat wil zeggen dat elke keer dat u Ctrl+Z gebruikt, de volgende laatste handeling wordt teruggedraaid.

      E-mailprogramma's
Eigenlijk alle e-mailprogramma's, en andere applicaties waarin u tekst typt, kennen deze handige terugdraai-optie.

      Windows Verkenner
Bestanden kopiŽren, verplaatsen of verwijderen. U maakt het met Ctrl+Z allemaal ongedaan. Probeer het maar eens als u het aandurft. Selecteer een bestand en verwijder het. Gebruik daarna Ctrl+Z en het bestand komt weer terug. Er is echter ťťn belangrijke uitzondering: de Verkenner heeft een optie waarmee u bestanden definitief verwijdert, namelijk met Shift+Del. Daarna haalt ook Ctrl+Z het niet terug.

      Fotobewerkingsprogramma's
Of u nu Paint gebruikt, Picasa of Photoshop. Allemaal kennen ze de optie om de laatste handeling terug te draaien.

      Andere programma's
Vrijwel alle programma's kennen de optie Ctrl+Z. Probeer het gewoon!

Spijt van een terugdraai-actie? Bijvoorbeeld omdat u in Word net eenmaal te veel Ctrl+Z hebt gebruikt? Met Ctrl+Y zet u de laatste handeling weer terug!

Auteur: EvA

Gewijzigd: 25 september 2015

 

Nieuwsbrief Seniorenweb

Wat is het verschil tussen een Update en een Upgrade Update

Update

Windows spreekt altijd over Update. Je moet het zo zien, heb je b.v. Windows 7 of 8, dan zijn er altijd wel weer fouten in het besturing systemen.
Het besturing systeem is de basis waarop u computer werkt. Dus als voorbeeld
Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8

Microsoft vind in die besturing systemen fouten en wil die zo snel mogelijk aanpassen op de bestaande Windows versie en noemt dit een Update

Upgrade

Als je van een lagere versie naar een hoger versie van de software gaat, dan noemt men dit een Upgrade

Dus als je van Windows Vista naar Windows 7 gaat dan is het een Upgrade, je moet dan ook altijd voor betalen.

Wikipedia omschrijft het als volgt
Verschil update en upgrade
Bij software spreekt men van twee termen met een net iets andere betekenis.
Upgrade: een applicatie wordt vernieuwd. De nieuwe versie is een verzameling upgrades, maar ook mogelijk is een nieuwe user interface. Het versienummer verandert bijvoorbeeld van versie 1.0 naar versie 2.0.
(Minor) update: een applicatie wordt vernieuwd. Kleine foutjes worden bijgewerkt. Het programma is vaak maar op ťťn of enkele plaatsen gewijzigd. Het versienummer verandert bijvoorbeeld van 2.0 naar 2.1.