Clubavond foto bewerken

 

Clubavond foto bewerken 27 september 2018

Voor de eerste keer de clubavond foto bewerken.

Voor de bewerking had ik gekozen voor het programma FastStone Image Viewer. Dit programma gebruiken we ook voor de cursus foto bewerken. In de Equete kwamen er vragen over of we ook iets doen voor foto bewerken voor gevorderden. In de seizoensplanning hebben we nu elke maand deze clubavond. Het wil niet zeggen dat we alleen het programma FastStone Image Viewer gaan behandelen. Want er zijn meer mooi programma’s waarmee je foto’s kunt bewerken. Dit zelfde geld voor App’s op zowel je laptop als je mobiele telefoon of op je Tablet of iPad.

Alles is dus mogelijk om op deze clubavond te behandelen. Maar verwacht natuurlijk niet dat je met alle programma’s gaat werken.

Zo is er Gimp, of Paint Shop Pro, Adobe element of Phoxo, en XnView maar ook Abelli en Cewe waarmee je foto’s kunt bewerken.

FastStone Image Viewer is gratis en wordt nog elke keer bijgewerkt met een nieuwe versie. Heeft ook zijn beperkingen, b.v. geen lagen. Als pluspunt het programma kan wel heel veel formaten van foto’s aan, zelfs videos. Een aanrader dus en het doneren waard.

 

Verslag clubavond foto bewerken 25 oktober 2018

 

De tweede clubavond foto bewerken, minder bezet als de vorige keer. Ondanks de kleine bezetting is het toch een hele leuke avond geworden.

Van te voren het een en ander voorbereid voor deze avond. Ik wilde n.l. de scanner printer uitproberen om te scannen in Fastone Image Viewer. Ook wilde ik een negatief scannen en die bewerken met de bestaande tools.

Voor het scannen moest ik eerst de printer installeren. Oeps de docenten laptop heeft geen dvd speler en de software van de printer staat op een dvd?? Dat is tegenwoordig de trend als je een laptop koopt zit daar geen dvd speler meer in. Alles gaat naar USB of internet om te installeren.

De oplossing even een cursisten laptop gepakt en de software geïnstalleerd. Na het installeren Image Viewer gestart en in bestand voor scannen gekozen, en ja je kunt gewoon scannen in Image Viewer. Het blijft gewoon ongelooflijk wat dit programma al zoal kan.

Behalve lagen dat gaat niet. Hiervoor had ik PHOXO en GIMP geïnstalleerd. Na de pauze 3 HOWTO’s laten zien die bij Computer Idee op de site staan zie link

Met PHOXO kun je dus lagen bewerken. Is eigen een leuk programma, echter de laatste update is van 2014. Dus ga ik de volgend keer voor GIMP die wordt altijd bijgewerkt.

Tijd voor de diascanner, die kon ik zelfs aansluiten op de beamer en die via het scherm bedienen. Helaas een negatief of dia vergeten mee te nemen. Voor de volgende keer maar dus.

Wat betreft Image Viewer diverse vragen beantwoord en als laatste de vraag hoe kan ik via ninite Image Viewer installeren.

Het was een leuke avond met leuke vragen, dus en tevreden gevoel naar huis, en voor de volgende keer hopelijk meer geïnteresseerden.

 

Hans